Pas je op…

Haar broze, bijna doorzichtige handen, rusten als dat van een vroom meisje in haar schoot. Ze kijkt mij aan met ogen die niet meer helder blauw zijn zoals vroeger, ze zien er wat vertroebeld uit maar zijn zeker wel alert. Pas je op?!… Ik hoor het haar nu zeggen, maar hoor het haar als in een flashback ook toen weer zeggen… Toen is 40 jaar geleden, ik was  10 jaar en zat bij haar op de bank. Samen met mijn moeder was ik op visite om naar haar nieuwe vloerbedekking te komen kijken… en ook haar nieuwe bank en haar nieuwe salontafel. Mijn oma keek trots als een pauw naar haar nieuwe spullen en vertelde vol trots waar ze alles had uitgezocht. Om de dag feestelijk luister te geven had zij tompoezen van de HEMA gekocht die bij een kopje thee uit een porselein kopje met bloemetjes en een gouden randje werden genuttigd.

* Laminaatvloer Quickstep Impressive zacht eik

* Laminaatvloer Quickstep Impressive zacht eik

 

Gek dat je sommige dingen gewoon nooit vergeet, ze had het nog niet gezegd of ik moest ergens enorm om lachen en hield mijn bordje een tikkie scheef waardoor de tompoes ondersteboven op de nieuwe vloerbedekking klapte… Ik probeerde het leed meteen te verzachten door hem op te tillen maar liet hem ook weer net zo snel vallen zodat er niet 1 maar 2 roze vlekken op de grond zaten… De vlekken gingen er uit na een boen en schoonmaakwerk  van mijn moeder maar het bleef mij mijn hele leven achtervolgen.. het tompoes-op-de-grondincident van 1977. Er ging geen feestelijke gelegenheid voorbij zonder dat het even aangestipt werd dat ik toch wel erg onhandig was. Toen ik op kamers ging wonen werd mij meteen ongevraagd geadviseerd dat ik vinyl zou moeten nemen aangezien ik knap hoogpolig tapijt niet nut was, even voor de duidelijkheid, dat was in 1987. Ik heb toen gekozen voor laminaat. Ik was de eerste in de familie. Mijn vader heeft het voor mij gelegd, ik heb daar een jaar of 8 gewoond en er net zoveel jaren plezier van gehad. Daarna was voor elke nieuwe woning de keuze eenvoudig. Ik ben nooit meer van de laminaatvloeren afgestapt. Ik ben diverse keren verhuist en heb sommige laminaatvloeren zelfs meeverhuisd. Hoe praktisch wil je het hebben? Mijn vader was gelukkig heel erg handig en was mijn verhuis-klus-opknap-man. Ik heb heel veel verschillende laminaatdessins gehad, van zwart marmer, eiken, naar oude kasteelvloerentegels en zelfs zwart-wit geblokte tegels.

* Quickstep majestic desert eik

* Quickstep majestic desert eik

Toen mijn opa en oma echt oud werden hebben mijn ouders het huis van hen stoot, knoei en beweeg vriendelijk gemaakt. Het mooie tapijt van 1977 werd vervangen door een mooie laminaatvloer. Dit omdat laminaat eigenlijk overal tegen kan en  het ook schoonmaak-vriendelijk is. Alles maar dan ook alles kan je er op laten vallen zonder angst op een blijvende vlek. Ik doe voorzichtig, altijd… maar als ik naar haar ogen keek dacht ik bijna zeker te weten dat het op het puntje van haar vriendelijke doch wat pinnig bij elkaar geknepen lippen lag om mij toch nog even te waarschuwen voor dreigend gevaar van een omvallend gebakje…

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s